bbbmarc
  • bbbmarc
  • Advanced Member Topic Starter
2009-01-12T23:07:06Z
Leo Pijetraj:
"Boksačima trebaju mečevi a ne pripreme"

"Svi boksači iz mog kluba jedanaest mjeseci u godini su na pripremama i ne vidim razloga što bi oni sada dobili s ovim odlaskom na te dodatne pripreme. "

"Oni u svom klubu treniraju dva puta na dan i uvijek se na svim prvenstvima pokazuju kao najspremniji. To dovoljno govori koliko mi u klubu kvalitetno radimo"

e sad, da ne drvimo o konkretnom primjeru - jer tu ima svega pomalo...

dakle mislim da kod nas i boksači i taj-boksači i kikboksači imaju premalo kvalitetnih mečeva, i zato teško mogu parirati borcima iz borilačkih produktivnijih i potentnijih zemalja

nužno je organizirat više javnih sparinga, revije barem jednom mjesečno, a regionalna liga mogla bi biti kruna svega - to bi jamčilo 15-20 mečeva godišnje svakom borcu

jerbate led - ljudi treniraju da bi se borili, a ne da bi trenirali

jel problem samo lova ili?

Sponsor
Slash
2009-01-12T23:32:25Z
Ne vjerujem da je u lovi problem... Dečki i ovako rade borbe za sitniš (50 eura, možda 100 maksimalno) po lokalnim turnirima...
Više je problem u egoima koji vladaju u Hrvatskoj.
andjeo
2009-01-13T00:02:31Z
ne znam kako je u boksu,ali koliko čujem i tu je sve lagano Fishy oko saveza,udruga,organizacije,dozvola..i tome slično.....tako je isto u kickboks savezu,a o savezu tajlandskog boksa da ne govorim,jer sa tim savezom nitko ne želi raditi ni suradjivati,kad kažem savez pri tome mislim na onu Lujevu "Savez to sam ja"...
..odmah s time poteže se problem oko organiziranja turnira,lige,mečeva jer da bi sve bilo legalno i propisno uvijek trebaš dozvolu saveza,suce,licence i to je onaj institucionalni problem.....koji ako kreneš sa oblikom "slobodni sparinzi" možda možeš zaobići,ali to najčešće isto dobije nekakvu konotaciju underground mečeva koji se samo skrivaju iza imena sparing,iako nije tako,no eto kod nas dok ljudi shvate da nismo divljaci,ima još jahanja

za slobodne sparinge treba mjesto,što znači da netko tko nije iz tog mjesta mora doći,platiti put,hranu,eventualni smještaj..a onaj ko organizira mora osbosobiti ring,opremu osnovnu,doktora,i slične stvari....primjer često se organiziraju slobnodni sparinzi u karlovcu koliko sam skužila,neki dečki bi išli,ali nekad se nema ni za gorivo do Karlovca,onda mogu misliti kako financijski stišće remen klub koji bi slično organizirao,kad sam najam i sklapanje ringa trebaš platiti...

tako da rezimiram da je lova prvi i osnovni problem,jer ne žive svi u zagrebu,koji zaista sad uvidjam ima velike prednosti za bilo koga tko se ozbiljno bavi ovim sportom

Zlo Prase
Slash
2009-01-13T00:14:50Z
Dok sam rekao lova, mislio sam na organizaciju nekakvog turnira od 10 borbi za publiku.
Večina dečki bi se i besplatno borila samo da imaju borbi (primjer je recimo trenk tour), organizator pokupi neke novce od publike i na taj način pokrije troškove organizacije takvog natjecanja, a dečki odrade borbe koje su im potrebne za iskustvo.

Ovo drugo stoji, lova je u takvim stvarima definitivno problem.
Referee
2009-01-13T10:46:39Z
Pa pripreme su dobrodošle uvijek ,ili prema programu za određeni cilj(meč) ,ili kao dio na kojem se razbija jednoličnost treniranja ,više kao fizički i psihički oporavak.
No,ako se sportaš ne sprema za određeni događaj (kao u primjeru-jer nema love za natjecanje) onda bi to bilo više kao oporavljajući dio u prijelaznom periodu,korisna stvar.....ali...u konkretnom slučaju -bacanje love.
Gigi2
2009-01-14T10:16:55Z
Ma kakvi slobodni sparinzi,izmedju klubova treba odrzavat MECEVE!!
Imas klub i u njemu spariraj i bok...naravno tu ima specificnih slucajeva no i oni bi se izbjegli da je sport na vecoj razini,da ima vise meceva....Nizozemska ima odlican model natjecanja sa klasama a,b,c i n(pocetnicka ja mislim),imaju svaki tjedan nekakve meceve,napredovanje kroz klase filtrira ekipu i vec b klasa je vrlo jaka..
armbar
2009-01-14T16:09:25Z
Gigi2 wrote:

Ma kakvi slobodni sparinzi,izmedju klubova treba odrzavat MECEVE!!

gledao sam jedan dokumentarac o izvornim školama na tajlandu, klinci od 14 godina već imaju po 150 mečeva, radi se prestrašno.
ja također smatram da treba što više mečeva održavati, čak neku "ligu klubova" napraviti i udri 🙂
npr. kad bi postojao prostor za to, svake zadnje subote u mjesecu da ring bude slobodan i da se odaziva tko hoće,
bez kotizacija, bez medalja, bez love...
BUDO 25
2009-01-14T16:19:25Z
naravno da treba imat rutinu i čim više mečeva.kod nas u HR jest problem u tome što neki ne surađuju i stalno neke zavade između nekih klubova a to nema smisla tako da mi sam sebii radimo štetu.u nizozemskoj putuju i po 200 km da bi jedni kod drugih došli na sparing iz različitih klubova.a nas je u HR premalo pa da svi zajedno nebismo sparirali da pokušamo dovest borilačke vještine na malo viši nivo....
spyderde
2009-01-14T16:27:44Z
Što se tiče boksa u Hrvatskoj stvarno ima jako malo mečeva, neki boksači boksaju od prvenstva do prvenstva i tako imaju prakticki jedan meč na godinu. Žalosno je da nema se više mečeva, tako nemožemo nista ni napravit u hrvatskom boksu i nemožemo očekivat ništa od dečkiju koji boksaju vani da postignu neke rezultate.
Gigi2
2009-01-15T00:37:13Z
Ja mislim da se kod nas previse filozofira i radi znanost od jednostavnih stvari te ono vrlo rasireno,puno ljudi bi gradilo kucu od krova.Evo ti boksaci....stalno idu na neke te pripreme a nigdje rezultata vaznih,eno Tomasovic napravio neke rezultate a spremao se doma u PitBulu,tu se slazem sa Pijetrajem,fali meceva a pripreme se mogu zasebno odradit bez problema.
Prosjecni ruski,bjeloruski,ukrajinski itd amaterski borac na velikom natjecanju ima 80-150 meceva iza sebe pa i vise i to mladi borci a nasi mogu trcat po Bjelolasici i ne znam sta radit dok boksaju godisnje kolko ovaj u mjesec dana,situacija je ista u svim borilackim sportovima.
Andrei Kulebin,visestruki svjetski prvak u tajlandskom boksu(amaterski i profi) i Artur Kyshenko,K1 Max borac,visestruki amaterski prvak svijeta u tajlandskom su u intervjuima izjavili da im je svjetsko najlakse...najteze je izborit se za repku(bjeloruska i ukrajinska).I sad jest njih vise,i naravno da kvaniteta izrodi i kvalitetu ali dzabe bi im bilo bez uredjenog sustava natjecanja.