ne znam kako je u boksu,ali koliko čujem i tu je sve lagano Fishy oko saveza,udruga,organizacije,dozvola..i tome slično.....tako je isto u kickboks savezu,a o savezu tajlandskog boksa da ne govorim,jer sa tim savezom nitko ne želi raditi ni suradjivati,kad kažem savez pri tome mislim na onu Lujevu "Savez to sam ja"...
..odmah s time poteže se problem oko organiziranja turnira,lige,mečeva jer da bi sve bilo legalno i propisno uvijek trebaš dozvolu saveza,suce,licence i to je onaj institucionalni problem.....koji ako kreneš sa oblikom "slobodni sparinzi" možda možeš zaobići,ali to najčešće isto dobije nekakvu konotaciju underground mečeva koji se samo skrivaju iza imena sparing,iako nije tako,no eto kod nas dok ljudi shvate da nismo divljaci,ima još jahanja
za slobodne sparinge treba mjesto,što znači da netko tko nije iz tog mjesta mora doći,platiti put,hranu,eventualni smještaj..a onaj ko organizira mora osbosobiti ring,opremu osnovnu,doktora,i slične stvari....primjer često se organiziraju slobnodni sparinzi u karlovcu koliko sam skužila,neki dečki bi išli,ali nekad se nema ni za gorivo do Karlovca,onda mogu misliti kako financijski stišće remen klub koji bi slično organizirao,kad sam najam i sklapanje ringa trebaš platiti...
tako da rezimiram da je lova prvi i osnovni problem,jer ne žive svi u zagrebu,koji zaista sad uvidjam ima velike prednosti za bilo koga tko se ozbiljno bavi ovim sportom