Meni je jasno da ljudi mogu biti konzervativci ili liberali. Meni je jasno da neko može biti skloniji socijalizmu, a neko kaptializmu. Jasno mi je i ogorčenje ljudi raznim lobijima koji de fakto upravljaju Amerikom iz sjene. Jasno mi je koliko je problematičan institut političke korektnosti. Ali mi nisu jasni ljudi koji podržavaju političku karijeru Donalda Trumpa.
100% sam siguran da među svom onom rajom koja je neki dan jurišala na Capitol nije bio ni jedan koji se rodio sa zlatnom žicom u ustima, ali zato jest onaj koji ih je nahuškao da idu pred Capitol, i koji je, očigledno dobro instruiran od svojih odvjetnika itekako pazio u svim svojim govorima i tweetovima da ne kaže ništa što ga može direktno inkriminirati u pogledu napada na institucije.
Trump je razmaženo derište koje nikad nije sazrelo u kompletnu osobu, i čiji je najveći politički kvalitet da dobro prepoznaje niske strasti Amerike, i ne predstavlja mu nikakv problem raspaliti ih, a što se odgovornosti tiče, njegov pojam odgovornosti nikad ne ide bitno dalje od odgovornosti za vlastitu guzicu i odgovornosti za stvaranje nove političke dinastije, sastavljene od članova njegove obitelji. Vjerovati i u Trumpov altruizam i u Trumpov patriotizam je jednostavno beskrajno naivno.
Sa druge strane, više je nego zabrinjavajuće da su Facebook i Tweeter bez problema blokirali još uvijek aktuelnog američkog predsjednika. Na stranu što o njemu i njegovim postupcima imam vrlo loše mišljenje, užasava pomisao da su se te dvije kompanije bez problema stavile iznad formalno najmoćnijeg čovjeka na svijetu, neovisno o tome što je on na odlasku sa te funkcije. To su potezi bez presedana, i povrh svega ne doprinose smirivanju situacije, jer u trenutku kad je Amerika prilično polarizirana, i kad je ograničen dijalog između dva politička tabora, nije ni mudro ni pošteno jednoj strani ukidati mogućnost javnog izjašnjavanja.
Amerika ima poprilično problema, ali ni na jedan od njih nije odgovor Trump. Doduše, Trump je riješenje u slučaju da mislite da Americi treba još cirkusa. Predizbornog cirkusa sa izgradnjom imaginarnog zida sa Meksikom, cirkusa sa Kim Jong Unom, Vučićem i sličnim opskurnim likovima, cirkusa sa pokradenim izborima za koje dokaze nisu pronašli ni mnogi ljudi koje je na te pozicije imenovao upravo Donald Trump, i na samom kraju, kao šlag na tortu, cirkusa sa svim onim nevjerovatnim ljudima u zgradi Capitola. Trump je rješenje i za sve koji mrze Ameriku, ili bar njenu nadmoćnu poziciju i uticaj u svijetu, jer ne sjećam se ni jednog čovika koji je toliko sroza ugled Amerike koliko je to on napravio, zna se da je on Putinov daleko najdraži američki predsjednik, a znakovito je i kako su Kinezi sva ova događanja na Capitolu mudro odšutili.