OFC
  • OFC
  • Advanced Member Topic Starter
2010-05-24T21:17:01Z
http://www.novilist.hr/V...-kickboxing-saveza-.aspx 

Protiv predsjednika Hrvatskog kickboxing saveza Predraga Znaora i tajnika Romea Deše Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je istražni zahtjev zbog sumnje u zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te za pronevjeru. Primitak istražnog zahtjeva potvrđen nam je i u riječkom Županijskom sudu. Predmet je došao u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci i dodijeljen istražnom sucu Valentinu Ivanetiću koji će ovih dana zakazati termine saslušanja osumnjičenih Znaora i Deše te svjedoka.

Radi se o sumnjama i aferi koja se već neko vrijeme vrtjela u sportskim krugovima kickboxinga, koju su pratila brojna optuživanja i protuoptuživanja ljudi iz tog saveza.

Još u srpnju prošle godine podnesena je kaznena prijava zbog povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga koja se navodno temeljila na prijavi Porezne uprave u Rijeci koja je, provevši postupak inspekcijskog nadzora rada, utvrdila brojne nepravilnosti.

Zamjenica Općinske državne odvjetnice u Rijeci i glasnogovornica tog tužiteljstva Barbara Volf Volčanšek potvrdila nam jea je podnesen istražni zahtjev. U skladu s njihovim načelima (za ovu fazu postupka) nije navodila imena, već godišta i funkcije osumnjičenih. Glasnogovornica nam je iznijela i osnovne sumnje. Osumnjičene se tereti da su od 1. siječnja 2006. do 31. prosinca 2008. godine ostvarili obilježja kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i izbjegli plaćanja poreza ostvarenih prihodima iz poslovanja udruge. Za porezna davanja je oštećen proračun RH za 197.700 kuna. Ujedno su ostvarili i obilježja kaznenog djela povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Također im se stavlja na teret pronevjera jer sredstva ostvarena organizacijom sportskih natjecanja – konkretno, dio kunskih i deviznih novčanih iznosa koje su zaprimili od reprezentacija sudionica s osnova naplate njihova smještaja – nisu polagali na žiroračun saveza, već su ih zadržali za sebe, čime je sportski savez kao udruga oštećen za oko 1.090.000 kuna.

U ovoj aferi su Znaora, Dešu i čelništvo kickboxing saveza i neki ljudi iz vrha tog sporta optuživali da su si kršenjem zakona godinama omogućavali razne pogodnosti.

Spominjani su tako skupocjeni automobili kupljeni novcem od sporta, zatim zadržavanjem iznosa od 122.000 eura preostalog od održavanja SP-a za juniore i kadete 2006. godine u Zadru i slično.

Znaor je odgovarao da su sve to neistine, da podaci Porezne uprave nisu točni, da se primilo dvostruko manje novca i da je kasnije raspodijeljen na 180 članova Saveza. Neuredno vođenje poslovnih knjiga, neobračunavanje i neplaćanje doprinosa objašnjeno je formalnim propustima, a nudio je obrazloženje i za sporan automobil, tvrdeći da je za potrebe SP-a u Zadru kupljen auto vrijedan 255.000 kuna, i to novcem sponzora. Što će osumnjičeni sada reći u svoju obranu pred riječkim istražnim sucem, znat ćemo uskoro.
Sponsor
bbbmarc
2010-05-24T21:22:22Z
promijenio sam naslov, jer oni nisu okrivljeni, nego je protiv njih pokrenut istražni zahtjev, a kako je ovo osjetljiva tema,....
Reaktivac
2010-05-24T22:09:39Z
bbbmarc wrote:

promijenio sam naslov, jer oni nisu okrivljeni, nego je protiv njih pokrenut istražni zahtjev, a kako je ovo osjetljiva tema,....

+1

Osumnjičen ne znači da je kriv dok se činjenice ne utvrde.
bbb52
2010-05-24T23:16:30Z
Reaktivac wrote:

bbbmarc wrote:

+1

Osumnjičen ne znači da je kriv dok se činjenice ne utvrde.

Nisam pravnik ali mislim da su ipak okrivljeni. Osumnjičeni su bili još prije dvije godine. Istrage traju od onda a uključeni su bili policija, ministarstvo financija i državno odvjetništvo. Sada su okrivljeni, i to na Županijskom sudu. Jedino još nisu proglašeni krivima. Ali sa toliko putra na glavi ...
bandog
2010-05-25T08:05:18Z
Mislim da je definitivno došlo vrime da znaor ode!:)27 Sama činjenica da je optužen za ovako nešto donosi podosta neugodnosti ne samo njemu, nego za sve nas koji smo još uvijek članovi HKBS-a. Nasuprot Znaora imamo i drugu stranu koja je također uzela pola novaca od SP-a(ne uzimajuči u obzir auto) 2006g?
Mislim, da bi opet bilo katastrofa da na čelu saveza dođe osobe koje bivaju van saveza več tri godine? Bilo bi mi drago da se svi klubovi vrate! Ipak nam na čelu saveza ne triba osobe koje smatraju ringovne discipline "DIVLJAŠTVOM"!!!!!!!!!:)26
bbb52
2010-05-25T12:48:56Z
bandog wrote:

Mislim da je definitivno došlo vrime .:)36 ....Ipak nam na čelu saveza ne triba osobe koje smatraju ringovne discipline "DIVLJAŠTVOM"!:)36 !!!:)26

bbb52
2010-05-26T19:39:15Z
Users browsing this topic