triangle
  • triangle
  • Advanced Member Topic Starter
2010-07-06T07:36:08Z
U Đakovu je 12. lipnja 2010. osnovan Hrvatski Grappling Savez, čime se grappling i službeno odvojio od Hrvatskog hrvačkog saveza.
S obzirom na to, evo i kraćeg pojašnjenja cijele situacije oko osamostaljenja.

Nakon osnutka, Hrvatski grappling savez jedino je i od FILA-e službeno priznato tijelo, zaduženo za grappling, combat grappling (amaterski MMA) i pankration u Republici Hrvatskoj.
Na osnutak Saveza, Inicijativni odbor Saveza bio je prinuđen jer je FILA, zbog stopiranja izdavanja suglasnosti za organizaciju Svjetskog grappling prvenstva u Hrvatskoj, privremeno otkazala Svjetsko prvenstvo...
Međutim, s obzirom na to da smo uložili prilično truda, a što je predsjednik FILA-e Martinetti prepoznao, sugerirali su nam osnutak samostalnog grappling saveza, kako bi nam ponovno vratili prvenstvo.
Nakon što smo se osnovali, u čemu su sudjelovali HK "Triangle" Đakovo, HK "Team Carvalho" Donji Miholjac, HK "Sv. Rok" Osijek i HK "Gospić" Gospić, uz potporu HK "Ban" i UFC "Trešnjevka" (koji su službeno ušli, no opravdano ispričali nedolazak svojih predstavnika), te moralnu potporu UFC "Piranha" iz Sesveta čiji se ulazak očekuje uskoro, namjeravali smo o tome i službeno obavijestiti Hrvatski hrvački savez ali nas je FILA u tome preduhitrila i Savezu uputila službenu obavijest o svemu tome (na francuskom).
Tako Hrvatski hrvački savez više nije nadležan za grappling!
Inače, u HGS mogu ući svi klubovi koji se djelomično ili potpuno bave borbom u parteru (hrvački klubovi, BJJ klubovi, JJ klubovi, grappling klubovi, MMA klubovi...), ali i oni koji još nemaju svoj nacionalni savez (poput BJJ, kempa i sl.), a bez obveze promjene naziva kluba. Tako kaže Statut. Dakle, određeni klub se zove npr. Brazilian Jiu-Jitsu klub "Slavonski Brod" ili MMA/UFK i kao takav može ući u HGS i zadržati naziv, uz poštivanje Statuta. Uz to, on može biti član i drugih saveza, a na grappling/combat grappling natjecanjima nastupa po grappling pravilima (logično).
Nakon Svjetskog prvenstva, sljedeći korak bit će podnošen je zahtjeva za pristup u HOO, no ne očekujte previše - mi ipak živimo u Hrvatskoj...
Sponsor
wctcro
2010-07-06T09:40:44Z
triangle wrote:

U Đakovu je 12. lipnja 2010. osnovan Hrvatski Grappling Savez, čime se grappling i službeno odvojio od Hrvatskog hrvačkog saveza.
S obzirom na to, evo i kraćeg pojašnjenja cijele situacije oko osamostaljenja.

Nakon osnutka, Hrvatski grappling savez jedino je i od FILA-e službeno priznato tijelo, zaduženo za grappling, combat grappling (amaterski MMA) i pankration u Republici Hrvatskoj.
Na osnutak Saveza, Inicijativni odbor Saveza bio je prinuđen jer je FILA, zbog stopiranja izdavanja suglasnosti za organizaciju Svjetskog grappling prvenstva u Hrvatskoj, privremeno otkazala Svjetsko prvenstvo...
Međutim, s obzirom na to da smo uložili prilično truda, a što je predsjednik FILA-e Martinetti prepoznao, sugerirali su nam osnutak samostalnog grappling saveza, kako bi nam ponovno vratili prvenstvo.
Nakon što smo se osnovali, u čemu su sudjelovali HK "Triangle" Đakovo, HK "Team Carvalho" Donji Miholjac, HK "Sv. Rok" Osijek i HK "Gospić" Gospić, uz potporu HK "Ban" i UFC "Trešnjevka" (koji su službeno ušli, no opravdano ispričali nedolazak svojih predstavnika), te moralnu potporu UFC "Piranha" iz Sesveta čiji se ulazak očekuje uskoro, namjeravali smo o tome i službeno obavijestiti Hrvatski hrvački savez ali nas je FILA u tome preduhitrila i Savezu uputila službenu obavijest o svemu tome (na francuskom).
Tako Hrvatski hrvački savez više nije nadležan za grappling!
Inače, u HGS mogu ući svi klubovi koji se djelomično ili potpuno bave borbom u parteru (hrvački klubovi, BJJ klubovi, JJ klubovi, grappling klubovi, MMA klubovi...), ali i oni koji još nemaju svoj nacionalni savez (poput BJJ, kempa i sl.), a bez obveze promjene naziva kluba. Tako kaže Statut. Dakle, određeni klub se zove npr. Brazilian Jiu-Jitsu klub "Slavonski Brod" ili MMA/UFK i kao takav može ući u HGS i zadržati naziv, uz poštivanje Statuta. Uz to, on može biti član i drugih saveza, a na grappling/combat grappling natjecanjima nastupa po grappling pravilima (logično).
Nakon Svjetskog prvenstva, sljedeći korak bit će podnošen je zahtjeva za pristup u HOO, no ne očekujte previše - mi ipak živimo u Hrvatskoj...

U ime HBJJS-a i Werdum Team-a Zagreb pozdravljam osnivanje Hrvatskog Grappling Saveza. Uz dužno poštovanje moram demantirati jednu rečenicu iz ovog teksta, a to je da ne postoji BJJ savez u Hrvatskoj. Naime, iako još uvijek nije primljen u HOO, kao uostalom i Hrvatski grappling savez, te još niz drugih, srodnih borilačkih sportova, POSTOJI Hrvatski BJJ Savez. Razlozi za to su djelomično i u statusu samog BJJ-a unutar olimpijske obitelji, dijelom u dubokoj podijeljenosti klubova i osoba koje te klubove vode. Nažalost. Do sada je organizirano jedno natjecanje pod ovim savezom na kojem su nastupili i natjecatelji iz gorenavedenih klubova i smatram to korakom naprijed, jer dugo je sve stajalo na mjestu i savez je postojao tek toliko da postoji. No, kako nemamo ništa protiv da se osnuju srodni savezi dok god se ne ulazi u domenu BJJ-a, za koju je zadužen upravo HBJJS, podržavamo osnutak Grappling saveza, te ćemo kao i do sada sudjelovati u natjecanjima koje vi kao savez organizirate.
No, ako mogu primjetiti, odvajanje od Hrvačkog saveza mi se čini kao korak unazad, ne poznajem pozadinu i razloge, ali samim odvajanjem od Hrvačkog saveza izašli ste i iz HOO, što nam i je svima krajnji cilj u smislu priključenja višim instancama u sportu. Svojedobno je i HBJJS prošao tu fazu koketiranja i predlaganja u HOO i to je skoro pa nemoguća misija (kao što ste rekli- "ipak mi živimo u Hrvatskoj") i iz te perspektive mi se ovaj potez osamostaljenja grappling saveza čini kao da ste sami sebi otežali put do HOO. Vjerujem da se radi o nekom uvjetovanju iz FILE, odnosno pretpostavljam. Dobro je to što će Savez imati u svojim rukama upravljanje ovim sportom, ali bez podrške iz HOO-a. Svojedobno smo razgovarali g. Vuković i ja prilikom osnivanja HBJJS-a baš o statusu i perspektivi saveza koji nije član HOO-a i ne zna sa da li će i kada će biti, kada je najveća zamjerka g. Vukovića i bila upravo nedostatak podrške i HOO-a. Sada, se prema svemu sudeći povijest ponavlja upravo sa HGS-om. Umjesto zamjerke, evo sa naše strane dolazi podrška i odobravanje bez obzira na člansto ili ne u HOO, jer se tu radi o nama sportašima, djeci i dobrobiti sporta.

Sportski pozdrav!
Bojan Mirković
huligan187
2010-07-08T00:01:03Z
Uz svo dužno poštovanje, mislim da je ovo pogreška. Zar je održavanje ovog svjetskog juniorskog i kadetskog prvenstva u grapplingu vrijedno žrtvovanja članstva u HOO-u? Mislim da bi se moguće nesuglasice s HHS-om mogle riješiti kroz sljedeće 2 godine, što stvarno nije mnogo vremena za punu afirmaciju sporta i dobivanje kategorizacije. A šta nakon održavanja ovog svjetskog prvenstva? Tko zna koliko će trajati mučenje kroz birokraciju HOO-a i hoće li to uopće biti riješeno na ovaj način.
Saleee
2010-07-08T00:17:52Z
huligan187 wrote:

Uz svo dužno poštovanje, mislim da je ovo pogreška. Zar je održavanje ovog svjetskog juniorskog i kadetskog prvenstva u grapplingu vrijedno žrtvovanja članstva u HOO-u? Mislim da bi se moguće nesuglasice s HHS-om mogle riješiti kroz sljedeće 2 godine, što stvarno nije mnogo vremena za punu afirmaciju sporta i dobivanje kategorizacije. A šta nakon održavanja ovog svjetskog prvenstva? Tko zna koliko će trajati mučenje kroz birokraciju HOO-a i hoće li to uopće biti riješeno na ovaj način.

Sa svime sto si napisao a i wctcro se potpuno slazem!

Zasto ce HGS biti odbijen od HOO-a?
Zato jer je grappling sport koji spada pod HHS, a ako to i ne bude toliki problem, problem ce biti statut HGS-a u kojem pise da i baba sa placa moze doci na grappling natjecanje ako radi parter a clan je recimo KEMPO kluba. To tak ne ide i to ce se morati NAZALOST mijenjati ako cemo htjeti u HOO. Inace cemo zauvijek ostati obicna udruga gradjana. Slicna stvar se pokusala sa jednim drugim savezom i drugim sportom pa nije prosla.

Za osnivanje saveza i sav trud Vam svaka cast i zelim Vam svu srecu da prvenstvo u Djakovu uspije a odaziv bude velik! I naravno vidimo se tamo!
Hamush o dopingu Cristiane "Cyborg" Santos - Kakav doping test. samo da je gace skinula, svima bi bilo jasno da ima pajsera ko djecju podlakticu.
Slash
2010-07-08T00:53:20Z
FILA je krovna hrvačka organizacija u svijetu, a HGO je dio te FILA-e bez HHS-a?

Ako je to točno, kak onda mogu u HGO ulaziti svi klubovi koji se bave borbom u parteru (BJJ, MMA, JJ....), a nisu registrirani kao hrvački klubovi?

Mislim da se ubrzalo s tom odlukom i bude pitanje što nakon prvenstva? Mislim da će se put do HOO-a samo odužiti...
triangle
  • triangle
2010-07-09T23:49:32Z
Složit ću se načelno sa svim stavovima koji su ovdje izneseni, ali samo načelno, jer većina vas nije upućena u problem koji je nastao u odnosu sa HHS-om. Neću sada to pojašnjavati, ali to što smo bili u HHS-u nije bila nikakva beneficija u odnosima HOO-a prema nama. Dapače, mislim da nam je HHS još i otežao stvari..."Biti u HOO" i biti obezvrijeđeni te ostati bez Svjetskog prvenstva ili biti samostalni i opet obezvrijeđeni od HOO-a ali sa Svjetskim prvenstvom...ipak smo odabrali ovo poslijednje...Mislim da je jedina greška u cijeloj ovoj priči bila ta što nismo odmah osnovali savez...Ako je Sambo stekao samostalnost i primljen, onda ćemo i mi...prije ili kasnije...Sad nam je svejedno.
Inače, ispričavam se glede BJJ saveza i istina je što moj kolega Bojan veli. A što se tiče ulaska "svakakvih klubova" (Kempo...), pa FILA je u tom smislu prilično fleksibilna, pa je tako mađarski Kempo savez nositelj grapplinga u Mađarskoj i kao takav primljen u FILA-u, Ukrajinski Pankration savez, Nigerijski Kickbox i grappling savez, Poljski BJJ savez (na Svj. prvenstvu u Poljskoj potukli su konkurenciju do nogu)...a amaterski MMA u FILA-i se vodi kao combat grappling, pa i takvi klubovi mogu ući...ta fleksibilnost je po meni dobro riješenje...a dali će kasnije biti odluka da se naziv mijenja neznam, mislim da to nije cilj kojem FILA teži, a ni mi u HGS-u. A ako se to nekome ne sviđa, što da se radi...išli smo kako mislimo da je najbolje...kod nas mogu doći i BJJ klubovi i mi ćemo ih primiti, vjerujem i kao grappling klubovi u BJJ savez...ali uz poštivanje statuta. Eto toliko za sada. Pozzz
akvic
2010-07-10T02:35:32Z
kada i kako će se odrediti Hrvatski reprezantativci za nadolazeće prvenstvo?
....ako već nisu? :)10
triangle
  • triangle
2010-07-10T07:26:27Z
Od FILA-e smo dobili dopuštenje da možemo prijaviti boraca koliko god možemo, jedino je limit 2 veterana u istoj težinskoj kategoriji, ali i za njih mislim da neće biti problema ako bude i više...jer smo domaćini....
triangle
  • triangle
2010-07-10T07:45:13Z
huligan187 wrote:

Prijatelju vjeruj mi da nesuglasica nije ni bilo...s naše strane...a ni svađe s obje strane...jedino nam je predsjednik HHS-a na sastanku (Klarić-Šinković-Vuković : Bregović) otvoreno rekao, citiram: "Dečki, pametnije bi vam bilo da se sami osnujete...". Što bi ti prijatelju onda učinio, ako vidiš da te netko otvoreno ne želi i to ti u brk kaže?
Pa meni su jednoglasno na Izvršnom odboru HHS-a (čiji sam bio član i još sam dok me ne izbrišu) dali potporu za organizaciju Svjetskog prvenstva, još 2009., a onda mi to nisu htjeli dati na papiru službeno...što mi je trebalo za HOO, kako bih od njih mogao tražiti samo zastave svih zemalja sudionica - i ništa više...Kune nismo tražili nitit od HOO-a, niti od HHS-a. Bili bi veseli da nam je HHS osigurao polovne trenerke (od hrvača, pa na revers), samo da jednobrazni iziđemo na otvorenju prvenstva...a ne kao u Poljskoj, od 23 države - jedino mi bez reprezentativnih trenerki. A znali su da idemo i gdje idemo.
Nadalje, tko kaže da mi (mislim na grappling) prirodno pripadamo hrvanju??? Pa ja u Đakovu vodim BJJ klub i u grappling smo došli, zajedno s jakim miholjačkim i osječkim klubom radi toga što ima više natjecanja, a ulazak u HHS je bio radi toga što smo naivno mislili da ćemo se na taj način prije afirmirati. Dakle, ne smatram da niti mi, niti grappling pripada hrvanju...Možda sa stručnog aspekta DA, ali to mene nititnajmanje ne smeta...Grappling je za mene sličniji BJJ, nego li hrvanju.
Što se pak tiče afirmacije u HOO i dugog puta do iste, mogu reći samo sljedeće: pa grappling je od 2007. bio upisan u Nomenklaturu športova RH, pod hrvanje, a do danas nas HHS nije uspio (čitaj: želio) afirmirati. Niti u vlastitim redovima, a kamoli u HOO-u. Takva situacija znači da nitit danas još naši borci nemogu biti kategorizirani za svoje rezultate...(a imamao 2 seniorska viceprvaka Svijeta). A to nam je "naš" HHS omogućio...
A što se tiče da li je bilo vrijedno zadržati Svjetsko prvenstvo... pa mislim da je...a ako je to tako mala stvar, zašto ga onda HHS nikada nije dobio (ako je, ispravite me)???
Uvijek će biti onih koji će zagovarati opciju ostanka u HHS-u (kao što sam ja 2009. zagovarao ulazak u isti i pogriješio) i onih koji će podržavati osnutak samostalnog HGS-a.
Vrijeme će pokazati tko je u pravu...
wctcro
2010-07-10T10:45:11Z
Meni osobno je žao vidjeti ovakvu situaciju u bilo kojem sportu, pogotovo kad se radi o BJJ i grapplingu. Tehnički i povijesno gledano, grappling onakav kako danas izgleda je najsličniji disciplini koja se zove NO-GI BJJ i registrirana je kao takva u IBJJF-u. Kada smo osnivali BJJ savez tada još grappling, odnosno NO-GI BJJ nije bio uvršten u program natjecanja IBJJF-a, već samo BJJ u kimonu. Radi toga se nismo htjeli "gurati" u nešto što i naš matični svjetski savez nije promovirao. U međuvremenu, ili paralelno s time, grappling je promoviran kroz niz različitih federacija i saveza, kako u svijetu, tako i kod nas, između ostalih i kroz ADCC. U međuvremenu je osnovana i BJJ PRO ADCC organizacija koja radi natjecanja i u kimonu. CBJJE koja je druga po jačini nacionalna brazilska federacija prešla je i u Europu i ove godine je osnovano i drugo po redu Europsko prvenstvo po CBJJE, a svjetska prvenstva po toj organizaciji postoje vise od nekoliko desetljeća. No, uz sve te organizacije i saveze, IBJJF je jos uvijek daleko najjača i najbrojnija federacija i u ovom trenutku samo i jedino ona ima šanse da poprati ulazak BJJ-a na olimpijske igre, naravno uz brojne promjene koje će morati uvesti. Mi u BJJ nikad nismo imali dvojbe da ili ne se priklanjati nekom od postojećih saveza koji su već u HOO iz jednostavnog razloga što se i na globalnoj razini vodi "tihi rat" između npr. juda i bjj-a, jer IJF sa razlogom smatra da će judo drastično izgubiti na popularnosti kada i ako BJJ bude uvršten u program olimpijskih igara. Druga zamjerka IJF je da borba u parteru već postoji u judu pod nazivom newaza, i smatraju da je BJJ suvišan kao sport jer je već sadržan u judu. To naravno nije istina i to zna svatko tko je ikada gledao judo i bjj. Iza svih tih lobija, dakako stoje financijski razlozi, pa tako i u Hrvatskoj. Što je više sportova i saveza to je manje novca za svakoga pojedinačno, što je popularniji BJJ i grappling, to je manje novca u blagajni HHS-a i HJS-a, i vrlo je logično da nemaju interesa podržati jedan novi sport. Smatram da BJJ i grappling trebaju ići istim putem prema cilju, jer su to vrlo srodne discipline, nastale na istoj bazi, te jedino samostalno i mogu napraviti nešto u sportu. Nisam znao pozadinu priče iz Hrvačkog Saveza, pa mi se činilo naopako odustajati od beneficija HOO, ali ako ih već nije bilo, onda je dobro da ste izašli iz HHS-a.
Druga stvar koja me osobno smeta, a vjerujem i većinu vježbača BJJ-a je disciplina koja se pod FILOM zove GI GRAPPLING. U prijevodu to je BJJ. A za tu disciplinu već postoje organizacije, pravila, prvenstva... Drugim riječima FILA, kao krovni hrvački savez, se gura tamo gdje joj nije mjesto, jer GI GRAPPLING sasvim sigurno nema nikakve veze sa hrvanjem, već samo sa BJJ-om. Na taj se način kroz mala vrata pokušava progurati BJJ kroz nacionalne hrvačke saveze, a kao što smo vidjeli na hrvatskom primjeru, to nije išlo, kako zbog hrvača, tako niti zbog nas koji se borimo za BJJ.
Mislim da je konačno došlo vrijeme da se svi sjednu za stol i odluče što i kako dalje, jer na ovaj način nitko neće u HOO. Da ne spominjem trakavicu sa Ju-jitsu savezom, koji je i između sebe duboko podijeljen, a koji i BJJ-u koči ulaz u HOO. Nedavno je tajnik tog saveza nudio da zajednički preuzmemo taj savez, da se svi zajedno složimo i osnujemo odbore za pojedine discipline kao što su BJJ, JJ, grappling, izraelska JJ... no sve je stalo nedostatkom dobre volje i interesa kako klubova, tako i neodazivanjem drugog dijela vodstva tog saveza.
Otvoren sam za dijalog i konstruktivne opcije i prijedloge za konačnu dobrobit BJJ-a i grapplinga u Hrvatskoj.
huligan187
2010-07-10T13:09:11Z
triangle wrote:

Prijatelju vjeruj mi da nesuglasica nije ni bilo...s naše strane...a ni svađe s obje strane...jedino nam je predsjednik HHS-a na sastanku (Klarić-Šinković-Vuković : Bregović) otvoreno rekao, citiram: "Dečki, pametnije bi vam bilo da se sami osnujete...". Što bi ti prijatelju onda učinio, ako vidiš da te netko otvoreno ne želi i to ti u brk kaže?
Pa meni su jednoglasno na Izvršnom odboru HHS-a (čiji sam bio član i još sam dok me ne izbrišu) dali potporu za organizaciju Svjetskog prvenstva, još 2009., a onda mi to nisu htjeli dati na papiru službeno...što mi je trebalo za HOO, kako bih od njih mogao tražiti samo zastave svih zemalja sudionica - i ništa više...Kune nismo tražili nitit od HOO-a, niti od HHS-a. Bili bi veseli da nam je HHS osigurao polovne trenerke (od hrvača, pa na revers), samo da jednobrazni iziđemo na otvorenju prvenstva...a ne kao u Poljskoj, od 23 države - jedino mi bez reprezentativnih trenerki. A znali su da idemo i gdje idemo.
Nadalje, tko kaže da mi (mislim na grappling) prirodno pripadamo hrvanju??? Pa ja u Đakovu vodim BJJ klub i u grappling smo došli, zajedno s jakim miholjačkim i osječkim klubom radi toga što ima više natjecanja, a ulazak u HHS je bio radi toga što smo naivno mislili da ćemo se na taj način prije afirmirati. Dakle, ne smatram da niti mi, niti grappling pripada hrvanju...Možda sa stručnog aspekta DA, ali to mene nititnajmanje ne smeta...Grappling je za mene sličniji BJJ, nego li hrvanju.
Što se pak tiče afirmacije u HOO i dugog puta do iste, mogu reći samo sljedeće: pa grappling je od 2007. bio upisan u Nomenklaturu športova RH, pod hrvanje, a do danas nas HHS nije uspio (čitaj: želio) afirmirati. Niti u vlastitim redovima, a kamoli u HOO-u. Takva situacija znači da nitit danas još naši borci nemogu biti kategorizirani za svoje rezultate...(a imamao 2 seniorska viceprvaka Svijeta). A to nam je "naš" HHS omogućio...
A što se tiče da li je bilo vrijedno zadržati Svjetsko prvenstvo... pa mislim da je...a ako je to tako mala stvar, zašto ga onda HHS nikada nije dobio (ako je, ispravite me)???
Uvijek će biti onih koji će zagovarati opciju ostanka u HHS-u (kao što sam ja 2009. zagovarao ulazak u isti i pogriješio) i onih koji će podržavati osnutak samostalnog HGS-a.
Vrijeme će pokazati tko je u pravu...

Nemojte me krivo shvatit. Ja bi najrađe da možemo biti samostalan sport, sa svojim savezom, priznatim od HOO-a i da ne odgovaramo nikome osim svom vlastitom savezu i HOO-u. No, realno koliko je to moguće ostvariti u sljedećih 10 godina bez potpore nekoga tko je već tamo?
Iz druge ruke sam čuo¸što se događalo na tim sastancima i jasno mi je da postoji (jaka) struja u HHS-u koja nema interesa za grappling, odnosno boli ih ona stvar. No, iz prve ruke znam da postoji i struja koja nas podržava jer im je jasno da to samo može pomoći hrvačkom sportu (u prvom redu financijski - više kategoriziranih sportaša = više love za dotični sport).
Od 2007. do danas su prošle tri godine i to po meni nije puno iako sam uvjeren da se to moglo riješiti da je bilo volje HHS-a. Mislim da će njihovo vodstvo prije shvatiti da smo im mi korisni nego što će nas HOO priznat kao samostalne, i to puno prije.
U Mađarskoj su grappling stavili pod KEMPO i KARATE pa šta sad. Polemike pod koji mi sport više spadamo mislim da nisu relevantne. Dovoljno smo slični hrvanju da bi tamo spadali, a što se mene tiče možemo i pod savez športske ribičije(imam i neke veze ak će trebat :)20 ) ako će nam to donijeti afirmaciju.
Organiziranje Svjetskog prvenstva u grapplingu je sigurno velika stvar, ali šta mi realno dobivamo od toga? Po informacijama koje ja imam, nekoliko strunjača i "prijateljstvo FILA-e". Ja bi rađe prijateljstvo HHS-a i HOO-a, koliko god "govana" morali progutat da se to desi u sljedećih 5 godina.

Siguran sam da vam je dosta pokušavati surađivati s nezainteresiranim ljudima i gurati nešto za što malo čelnih ljudi HHS-a ima volje, ali da bi se to riješilo treba puno upornosti, taktičnosti i politike iako se to nama ne sviđa ni najmanje.
Slash
2010-07-10T13:22:12Z
Huligan je sve napisao... Ovo svjetsko prvenstvo se u ovom trenutku čini dobra stvar, pogotovo za organizatora, no što bude u dugom roku?

HOO bi trebao biti prioritet po meni, a kad se to riješi bude vremena za svjetska prvenstva... Gleda se kratkoročno, ali ne misli na dugoročno IMO.
triangle
  • triangle
2010-07-10T18:32:42Z
Ovo "bolje za organizatora" - znači BOLJE ZA HRVATSKE NATJECATELJE, jer sumnjam da će ikada igdje naša reprezentacija moći dovesti 70-ak boraca, koliko ih ovdje očekujemo...
Inače, ovo Svjetsko za mlađe dobne skupine se po prvi puta organizira, što znači da bude i 5 država sa 100 boraca - USPJELI SMO (za sada je prijavljeno 30-ak mađara, 20-ak ukrajinaca, 2 amerikanca, 16 nigerijaca - za koje ne vjerujem da će dobitit vizu, Nijemac...a ovaj tjedan očekujemo još prijavu srba, crnogoraca, poljaka, čeha, talijana, slovaka, rusa...pa ćemo znati i koliko će ih uopće u konačnici biti. 20. 7. je krajnji rok za prijavu natjecatelja...Da nam prvenstvo od strane HHS-a nije bilo blokirano do unazad 10-ak dana, mislim da bi broj država već bio 15-ak...

A št ose tiče GLEDANJA, pa bolje i kratkoročno gledati, nego uopće ne gledati...

triangle
  • triangle
2010-07-10T18:50:10Z
wctcro wrote:

Meni osobno je žao vidjeti ovakvu situaciju u bilo kojem sportu, pogotovo kad se radi o BJJ i grapplingu. Tehnički i povijesno gledano, grappling onakav kako danas izgleda je najsličniji disciplini koja se zove NO-GI BJJ i registrirana je kao takva u IBJJF-u. Kada smo osnivali BJJ savez tada još grappling, odnosno NO-GI BJJ nije bio uvršten u program natjecanja IBJJF-a, već samo BJJ u kimonu. Radi toga se nismo htjeli "gurati" u nešto što i naš matični svjetski savez nije promovirao. U međuvremenu, ili paralelno s time, grappling je promoviran kroz niz različitih federacija i saveza, kako u svijetu, tako i kod nas, između ostalih i kroz ADCC. U međuvremenu je osnovana i BJJ PRO ADCC organizacija koja radi natjecanja i u kimonu. CBJJE koja je druga po jačini nacionalna brazilska federacija prešla je i u Europu i ove godine je osnovano i drugo po redu Europsko prvenstvo po CBJJE, a svjetska prvenstva po toj organizaciji postoje vise od nekoliko desetljeća. No, uz sve te organizacije i saveze, IBJJF je jos uvijek daleko najjača i najbrojnija federacija i u ovom trenutku samo i jedino ona ima šanse da poprati ulazak BJJ-a na olimpijske igre, naravno uz brojne promjene koje će morati uvesti. Mi u BJJ nikad nismo imali dvojbe da ili ne se priklanjati nekom od postojećih saveza koji su već u HOO iz jednostavnog razloga što se i na globalnoj razini vodi "tihi rat" između npr. juda i bjj-a, jer IJF sa razlogom smatra da će judo drastično izgubiti na popularnosti kada i ako BJJ bude uvršten u program olimpijskih igara. Druga zamjerka IJF je da borba u parteru već postoji u judu pod nazivom newaza, i smatraju da je BJJ suvišan kao sport jer je već sadržan u judu. To naravno nije istina i to zna svatko tko je ikada gledao judo i bjj. Iza svih tih lobija, dakako stoje financijski razlozi, pa tako i u Hrvatskoj. Što je više sportova i saveza to je manje novca za svakoga pojedinačno, što je popularniji BJJ i grappling, to je manje novca u blagajni HHS-a i HJS-a, i vrlo je logično da nemaju interesa podržati jedan novi sport. Smatram da BJJ i grappling trebaju ići istim putem prema cilju, jer su to vrlo srodne discipline, nastale na istoj bazi, te jedino samostalno i mogu napraviti nešto u sportu. Nisam znao pozadinu priče iz Hrvačkog Saveza, pa mi se činilo naopako odustajati od beneficija HOO, ali ako ih već nije bilo, onda je dobro da ste izašli iz HHS-a.
Druga stvar koja me osobno smeta, a vjerujem i većinu vježbača BJJ-a je disciplina koja se pod FILOM zove GI GRAPPLING. U prijevodu to je BJJ. A za tu disciplinu već postoje organizacije, pravila, prvenstva... Drugim riječima FILA, kao krovni hrvački savez, se gura tamo gdje joj nije mjesto, jer GI GRAPPLING sasvim sigurno nema nikakve veze sa hrvanjem, već samo sa BJJ-om. Na taj se način kroz mala vrata pokušava progurati BJJ kroz nacionalne hrvačke saveze, a kao što smo vidjeli na hrvatskom primjeru, to nije išlo, kako zbog hrvača, tako niti zbog nas koji se borimo za BJJ.
Mislim da je konačno došlo vrijeme da se svi sjednu za stol i odluče što i kako dalje, jer na ovaj način nitko neće u HOO. Da ne spominjem trakavicu sa Ju-jitsu savezom, koji je i između sebe duboko podijeljen, a koji i BJJ-u koči ulaz u HOO. Nedavno je tajnik tog saveza nudio da zajednički preuzmemo taj savez, da se svi zajedno složimo i osnujemo odbore za pojedine discipline kao što su BJJ, JJ, grappling, izraelska JJ... no sve je stalo nedostatkom dobre volje i interesa kako klubova, tako i neodazivanjem drugog dijela vodstva tog saveza.
Otvoren sam za dijalog i konstruktivne opcije i prijedloge za konačnu dobrobit BJJ-a i grapplinga u Hrvatskoj.

Mislim da je ovdje sve rečeno...ali ja ne vodim FILA-inu politiku i ne opterećujem se tko je u pravu i tko bi s kime trebao biti...Jednostavno smo se uključili u grappling jer je najsličniji BJJ-u i to je to...zapravo to je po meni čisti BJJ i zato sam ovdje...da je riječ o hrvanju, vjerojatno bi s klubom otišao u Judo savez...mislim da je tu sve jasno, čime ne želim obezvrijediti hrvanje i hrvače, dapače...no bez sweepova i submissiona meni parter nije potpun.
Volio bih da i BJJ savez u RH zaživi, no mislim da je to trenutno nemoguća misija, jer 2-3 kluba ne podržavaju druga 2-3 kluba - zbog čiste taštine i tu nema sreće (svi znate na koga mislim), na žalost.
Uistinu bih volio da svi koji rade BJJ, grappling i submission wrestling budu zajedno i mislim da bi to bio jako jak savez. Naravno, s BJJ klubom bih ušao u BJJ savez...ali govorit ću otvoreno: bez Black dragona (koji već ima etablirano natjecanje) mislim da Savez neće biti kompetentan na cijelom prostoru RH...To bih isto rekao i da je BD osnovao Savez, a da ga Werdum Team bojkotira...I dok je god tako, nije dobro.
Do tada, svi imaju poziv za ulazak u Hrvatski grappling savez - mi smo ga morali osnovati zbog nužne potrebe, a ne zbog taštine što ne želimo biti pod HHS-om ili BJJ Savezom.
bbbmarc
2010-07-10T18:57:54Z
gledajuč sa strane...

- hrvački savez se jedva za grčko-rimsko brine, jedva... slobodno i žensko praktički ne postoje u hrvatskoj
- ići samostalno ili uz HHS - jednako znači godine patnje i muka... onda je bolje biti sam nego biti ovisan
- hoće li HHS brisati grepling uz svojeg statuta? (ako u njemu jest)
- BJJ savez postoji već par godina, osim bučnih najava u početku od reljića i mirkovića, nije se stvar makla ni milimetra od tada, hoće li s grapplingom bit drukčije? (jer riječ je o manje-više istom krugu ljudi)
- ujedinjeje BJJ, JJ, grapplinga i kempa, recimo, u isti savez bila bi izvrsna stvar, samo ako nitko od navedenih ne bi u to ušao s figom u džepu
- olimpijske igre nikad neće biti moguće dosegnuti, ono: nikad. realan cilj je ulaz u HOO, u nomenklaturu. što donosi i prava i obveze, prava donose i nužne novce za preživljavanje klubovima..

dakle: sretno!
wctcro
2010-07-10T22:21:19Z
O tome bojkotira li tko BJJ savez ili natjecanja, reći ću samo da članovi Werdum teama nastupaju na svim natjecanjima u organizaciju Black Dragona, tako i naš klub iz Karlovca. U isto vrijeme BD bojkotira naše jedino natjecanje i zabranjuje svojoj filijali iz Splita da nastupe na našem turniru. Iz tog razloga momci iz Splita, i na tome im svaka čast i hvala, napuštaju BD i nastupaju pod BJJ klubom Iguana. Dakle na zato jer BD nije pozvan na natjecanje, nego zato što ih vodstvo kluba ne pušta na naše natjecanje. Hoće li se to tako nastaviti i dalje ili ne, samo oni će odlučiti, ali očekivati da će naš klub i savez ići nekom niz dlaku dok se takve stvari događaju, je potpuno iluzorno i besmisleno. O "bučnim najavama Reljića i Mirkovića" možemo raspredati do sutra ali naš posao je korektno obavljen i nitko ne može nekoga natjerati da se udruži u Savez ako on to sam ne želi. Osnove su postavljene, savez je osnovan, uspostavljeni su odnosi sa IBJJF-om, suci su školovani, odlazilo se u Lisabon i Brazil na školovanje i tečajeve, odrađeno je prvo natjecanje, ne znam što bi više htjeli... Prevedeno je sa portugalskog 200 stranica materijala o BJJ-u, organizaciji, povijesti, pravila... sve je odnešeno u HOO, obavljen je razgovor sa tajnikom HOO-a g. Čopom. Pala su "velika" obećanja sa njihove strane itd. itd. Ako to nije pomak "niti za milimetar" za posao koji su obavljale 2-3 osobe o svom vlastitom trošku novca i vremena, u interesu sporta, onda zaista ne znam što se od nas više očekuje. Ja sam više puta ostavio svoje kontakt podatke na forumu i javno pozvao da bilo tko tko misli da se radi o vlastitom interesu preuzme moje ili bilo koje drugo mjesto u savezu, da se bavi poslovima kojima smo se mi bavili, međutim NITKO NIKAD NIJE NAZVAO ILI POSLAO MAIL.
Ako se netko želi držati postrani ili ići nekim drugim putem, ima potpuno pravo na to. Svojevremeno smo imali kontakte i razgovore sa vodstvom iz BD, i oni su gurali neku svoju alternativu. Uputili smo poziv, pismeno i usmeno da nam se priključe, te sam osobno rekao da ako oni prije HBJJS-a dođu do cilja, odnosno HOO-a, da ćemo se priključiti njihovom Savezu jer mi je potpuno svejedno tko savez vodi dok je to u interesu sporta. Do danas nitko nije došao "do cilja", sve je u zraku, a od strane G. Rodolfa je stigla ponuda da preuzmemo Savez koji su tada "gurali" momci iz BD-a. Preusmjereni smo na g. Grbavca (koji je predsjednik Ju-jitsu saveza) koji se do današnjeg dana nikome nije javio na telefon. Sve je krenulo na inicijativu g. Rodolfa iz JJ Saveza i Dejana Mihanovića iz Gracie Barra Split. U tom razgovoru g. Rodolfo mi je rekao da je isti razgovor vodio sa dečkima iz BD-a i da im je nudio da se svi udružimo, što su oni odbili. Rekao je da ne želi nikoga zaobilaziti i da zbog toga želi ostvariti kontakt sa svima. Napominjem da Ju-jitsu savez ima nomenklaturni broj u GAISF-u te da je član HOO-a. To znači da je to gotova stvar, odnosno nema cijele ove strke oko primanja novog sporta u HOO. Na osnovu ovoga zaključite sami tko i kako "štopa" BJJ u Hrvata. Stojim iza svake riječi ovdje napisane i možete ih slobodno provjeriti kod osoba koje sam ovdje naveo. U cijeloj priči postoji još jedan "sukob" koji u biti nema veze s nama ali otežava cijelu situaciju, a to je sukob između Zagrebačkog Ju-Jitsu Saveza, kojeg vodi g. Begonja, a koji također polaže prava na preuzimanje nacionalnog JJ Saveza i vodstva JJ Saveza.
Kada bi se sve glave "ohladile" i sjele za isti stol, mislim da bi sasvim realna opcija bila da se osnuju odbori za pojedine discipline i da u tom zajedniučkom savezu ima mjesta i kruha za sve. Za BJJ, Za JJ, za grappling, za sve srodne discipline. Evo, ovim putem još jednom pozivam sve strane na suradnju i na zajedničko rješenje.
akvic
2010-07-10T22:23:50Z
triangle wrote:

Ovo "bolje za organizatora" - znači BOLJE ZA HRVATSKE NATJECATELJE, jer sumnjam da će ikada igdje naša reprezentacija moći dovesti 70-ak boraca, koliko ih ovdje očekujemo...
Inače, ovo Svjetsko za mlađe dobne skupine se po prvi puta organizira, što znači da bude i 5 država sa 100 boraca - USPJELI SMO (za sada je prijavljeno 30-ak mađara, 20-ak ukrajinaca, 2 amerikanca, 16 nigerijaca - za koje ne vjerujem da će dobitit vizu, Nijemac...a ovaj tjedan očekujemo još prijavu srba, crnogoraca, poljaka, čeha, talijana, slovaka, rusa...pa ćemo znati i koliko će ih uopće u konačnici biti. 20. 7. je krajnji rok za prijavu natjecatelja...Da nam prvenstvo od strane HHS-a nije bilo blokirano do unazad 10-ak dana, mislim da bi broj država već bio 15-ak...

A št ose tiče GLEDANJA, pa bolje i kratkoročno gledati, nego uopće ne gledati...

20.07. je rok za prijavu?! pa kad bi natjecanje trebalo biti?
Joc
  • Joc
  • Advanced Member
2010-07-10T22:49:49Z
Što se tiče bjj saveza...čemu bjj savez zbog ukupno svega 5-6 bjj klubova u državi?
Sva međunarodna i većina domaćih natjecanja su otvoreng tipa , tj. može svako nastupit...
bbbmarc
2010-07-10T22:59:23Z
joj, da ne bi bilo krivo otišlo - dragi wctcro,
nisam konkretno mislio da ZBOG tebe (ak si ti mirković) ili gorana se nije nikaj poduzelo ili napravilo, nego sam samo konstatirao da se krenulo žestoko, ali da su ostvareni mali konkretni učinci u vezi BJJ saveza (i apsolutna šteta je kaj je tako), a da sad i greplere očekuje ista borba s vjetrenjačama...

al kak sam gore napisao, a i ti i ostali su to već naveli u više postova, najveći su problem bile i ostale fige u džepovima ljudi koji mogu ili bi trebali pomoći ili makar ne odmoći
wctcro
2010-07-10T23:02:09Z
Joc wrote:

Što se tiče bjj saveza...čemu bjj savez zbog ukupno svega 5-6 bjj klubova u državi?
Sva međunarodna i većina domaćih natjecanja su otvoreng tipa , tj. može svako nastupit...

Trenutno u RH funkcionira , barem prema mojim saznanjima jedno 25 BJJ klubova, dakle nije 5-6. Natjecanja čak i mogu biti otvorenog tipa, ali tim istim klubovima trebalo bi biti u interesu da im netjecatelji budu registrirani natjecatelji, da dobijaju kakvu takvu podršku od države, da kao što je g. Vuković rekao dobiju barem trenirke prilikom odlaska na svjetska prvenstva, da mogu dobiti stipendije kao i svi ostali kvaliteni i realizirani sportaši u ovoj državi itd. itd. To je smisao postojanja jednog saveza. Probajte doći sa neregistriranim klubom, bez natjecateljskog kartona igrati nogometnu utakmicu na službeno natjecanje, ili otići na karate prvenstvo. Ista analogija vrijedi za svaki sport. Znate li da u HOO portoji registrirani savez NOGOTENISA ili CURLINGA ??? Gdje su ti klubovi, gdje su ta prvenstva i tko to trenira ili gleda? Zašto onda jedan sport kao što je BJJ ne može imati svoj savez?