Meni osobno je žao vidjeti ovakvu situaciju u bilo kojem sportu, pogotovo kad se radi o BJJ i grapplingu. Tehnički i povijesno gledano, grappling onakav kako danas izgleda je najsličniji disciplini koja se zove NO-GI BJJ i registrirana je kao takva u IBJJF-u. Kada smo osnivali BJJ savez tada još grappling, odnosno NO-GI BJJ nije bio uvršten u program natjecanja IBJJF-a, već samo BJJ u kimonu. Radi toga se nismo htjeli "gurati" u nešto što i naš matični svjetski savez nije promovirao. U međuvremenu, ili paralelno s time, grappling je promoviran kroz niz različitih federacija i saveza, kako u svijetu, tako i kod nas, između ostalih i kroz ADCC. U međuvremenu je osnovana i BJJ PRO ADCC organizacija koja radi natjecanja i u kimonu. CBJJE koja je druga po jačini nacionalna brazilska federacija prešla je i u Europu i ove godine je osnovano i drugo po redu Europsko prvenstvo po CBJJE, a svjetska prvenstva po toj organizaciji postoje vise od nekoliko desetljeća. No, uz sve te organizacije i saveze, IBJJF je jos uvijek daleko najjača i najbrojnija federacija i u ovom trenutku samo i jedino ona ima šanse da poprati ulazak BJJ-a na olimpijske igre, naravno uz brojne promjene koje će morati uvesti. Mi u BJJ nikad nismo imali dvojbe da ili ne se priklanjati nekom od postojećih saveza koji su već u HOO iz jednostavnog razloga što se i na globalnoj razini vodi "tihi rat" između npr. juda i bjj-a, jer IJF sa razlogom smatra da će judo drastično izgubiti na popularnosti kada i ako BJJ bude uvršten u program olimpijskih igara. Druga zamjerka IJF je da borba u parteru već postoji u judu pod nazivom newaza, i smatraju da je BJJ suvišan kao sport jer je već sadržan u judu. To naravno nije istina i to zna svatko tko je ikada gledao judo i bjj. Iza svih tih lobija, dakako stoje financijski razlozi, pa tako i u Hrvatskoj. Što je više sportova i saveza to je manje novca za svakoga pojedinačno, što je popularniji BJJ i grappling, to je manje novca u blagajni HHS-a i HJS-a, i vrlo je logično da nemaju interesa podržati jedan novi sport. Smatram da BJJ i grappling trebaju ići istim putem prema cilju, jer su to vrlo srodne discipline, nastale na istoj bazi, te jedino samostalno i mogu napraviti nešto u sportu. Nisam znao pozadinu priče iz Hrvačkog Saveza, pa mi se činilo naopako odustajati od beneficija HOO, ali ako ih već nije bilo, onda je dobro da ste izašli iz HHS-a.
Druga stvar koja me osobno smeta, a vjerujem i većinu vježbača BJJ-a je disciplina koja se pod FILOM zove GI GRAPPLING. U prijevodu to je BJJ. A za tu disciplinu već postoje organizacije, pravila, prvenstva... Drugim riječima FILA, kao krovni hrvački savez, se gura tamo gdje joj nije mjesto, jer GI GRAPPLING sasvim sigurno nema nikakve veze sa hrvanjem, već samo sa BJJ-om. Na taj se način kroz mala vrata pokušava progurati BJJ kroz nacionalne hrvačke saveze, a kao što smo vidjeli na hrvatskom primjeru, to nije išlo, kako zbog hrvača, tako niti zbog nas koji se borimo za BJJ.
Mislim da je konačno došlo vrijeme da se svi sjednu za stol i odluče što i kako dalje, jer na ovaj način nitko neće u HOO. Da ne spominjem trakavicu sa Ju-jitsu savezom, koji je i između sebe duboko podijeljen, a koji i BJJ-u koči ulaz u HOO. Nedavno je tajnik tog saveza nudio da zajednički preuzmemo taj savez, da se svi zajedno složimo i osnujemo odbore za pojedine discipline kao što su BJJ, JJ, grappling, izraelska JJ... no sve je stalo nedostatkom dobre volje i interesa kako klubova, tako i neodazivanjem drugog dijela vodstva tog saveza.
Otvoren sam za dijalog i konstruktivne opcije i prijedloge za konačnu dobrobit BJJ-a i grapplinga u Hrvatskoj.