Pogledao sam meč Lomačenka i Lopeza, moram reći da sam očekivao još jednu pobjedu Lomačenka. Lopeza nisam gledao do danas, ali, momak je čisto dobio meč, bar 8 rundi je bilo njegovo. Ovaj meč je pokazao još jednu bitnu razliku amaterskog boksa u kojem je Lomačenko definitivno bio jedan od najboljih ikad, ako ne i najbolji, sa tek 1 porazom u 397 mečeva, i profesionalnog boksa, gdje je pretrpio već 2 poraz u svega 16 borbi : ne samo da je 4 puta više rundi nego u amaterskom boksu, ne samo da je drugačije suđenje i bodovanje i sustav natjecanja, već bi se ova dva boksača u ovakvim izdanjima teško našla zajedno u amaterskom ringu: Lopez je dosta veći i jači čovjek, vjerujem da je bio bar 3,4 ako ne i svih 5 kila teži od Lomačenka, očito da mu skidanje kila i vraćanje istih itekako ide od ruke, u amaterskom boksu njih dva ne bi bila ista kategorija, jer je vaga par sati prije meča.
U prvih 7 rundi je bilo jako malo akcije, pretpostavljam da se Lomačenko nadao da će mu mlađi protivnik naletjeti na ljevu, očekivao je da će ga rušiti, ali Lopez nije imao nikakav problem raditi prednjom na distanci, i povremeno pogađati desnom u tijelo kad bi Loma otišao previše u stranu. Lomačenko je ušao u meč u 8. rundi, poslije odradio dosta dobrih par rundi, pokazao koliki je majstor u pitanju, ali je finalnu, gdje je Lomačenko krenuo naprijed hrabrije nego prije odnio Lopez. Jednostavno, mlađi, jači, tvrđi i boksač, kojega su odlično pripremili i koji disciplinirano sluša kut. Lopez je djelovao kao dosta motiviraniji boksač. Momka su inače pokrali na Olimpijadi 2016, gdje je nastupao za Honduras, tako da mu je vjerovatno bio dodatni motiv pobijediti apsolutnog superheroja amaterskog boksa.
Da me se pita za mišljenje, vjerujem da bi ga Loma mogao dobiti, ali ne bez velikih muka i najbolje odrađenih priprema u životu. Momak mu je pokazao veću snagu i moć i veće srce i bio je taktički spremniji, znao je kad treba stati, a kad krenuti. Kad se to sve zbroji, Lomačenkova vještina, usprkos svoj svojoj neupitnoj raskoši, nije mogla doći do izražaja toliko da bude presudna. U svakom slučaju poraz velikog Lomačenka u trenutku kad se činio nedodirljiv, i što je još važnije, pobjeda mladog Lopeza, je samo dobitak za boks.
Ja sam navijao za Lomu, ali sam prije borbe imao podijeljene osjećaje oko konačnog ishoda. Nadao sam se da će Loma dobiti zbog puno većeg iskustva i svog stila kojim je ranije protivnike više ili manje uvjerljivo dobijao. U zajedničkom intervjuu u studiju dva dana prije borbe i na sučeljavanju poslije vaganja mi je izgledao samouvjereno, dok je Lopez bio nervozniji. Još je Loma obećao da će Lopeza kažnjavati cijeli meč zbog trash talka.
Ono zbog čega sam mislio da bi Lopez mogao dobiti je to što je nešto viši, jači i teži od Lome, a ima jak udarac, brze ruke i visoki boksački IQ, o čemu je i Loma govorio kad je navodio Lopezove kvalitete. Također, vidjelo se i u ranijim borbama u lakoj (Linares, Pedraza i Campbell) da ne može boksati onako elegantno kao u nižim kategorijama i da mu treba puno više truda da zada konkretnije udarce. Jedino je u lakoj Crollu uništio u svom stilu.
Na kraju je Lopez zaslužio pobjedu, Loma je prekasno krenuo boksati kako zna. I sad ostaje pitanje što bi bilo da je ranije krenuo, ako ništa drugo imao bi veće šanse za pobjedu jer je zbog njegove neaktivnosti Lopez osvojio prvih šest-sedam rundi.
Što se tiče Lomachenkovih poraza ja kao pravi okorjeli Lomachenkov fan :):):) ne priznajem poraz protiv Salida jer em je ovaj pao na vagi i to ne za malo, em je u borbi bio puno teži, nego je i uputio toliko udaraca ispod pojasa da je zaslužio ne jednu, nego tri diskvalifikacije. I u toj situaciji mi je bilo super što Loma u svemu tome nije tražio alibi za poraz, nego je na to gledao kao na iskustvo iz kojeg će učiti i već u idućoj borbi postao svjetski prvak.
Jučer je dao izjavu da se ne slaže s odlukom sudaca, ali se nadam da će, kad se ohladi i vidi gdje je griješio, i ovaj poraz iskoristiti da pokaže što sve može i zna.