Razumjevajući tendencije svakog kluba da želi imati neki event (poglavito onog koji se u tom smislu tek profilira na ovoj sceni)...a razumjevajući i činjenicu da ti klubovi ovise i o slobodnim terminima dvorane koja se počesto i jedva iskamči...ovo je ipak zadnja godina da se na takav način stvari odvijaju.
Krajem ove godine bit će Skupština HGS-a, na kojoj će se, među inim, utvrditi i kalendar za iduću godinu...Sva odstupanja od istoga, koja bi dovela do eventualnog preklapanja, neće biti tolerirana. Prijedlog će biti i taj da razmak između natjecanja mora biti minimalno 2 tjedna.
Naravno, to neće priječiti članice Saveza da organiziraju natjecanja i po drugim pravilima...npr. ako se klub uz grappling bavi s BJJ, MMA i sl.
HGS će okvirno odrediti datume prvenstava (combat grappling i grappling), na koje će se prijaviti zainteresirani kandidati...dok će se turniri dodjeljivati prema željama i mogućnostima organizatora (slobodni termin u dvorani, dan grada, razne obljetnice i sl.)...
Kad sam se počeo baviti s BJJ (2006.) - orjentirao sam se odmah na rad s klincima...Tek 2007. dogodila se organizacija prvog turnira na kojeg sam djecu mogao povesti (SW turnir u ZG, kojeg je za klince organizirao Klara). Sjećam se koliko su klinci bili ushićeni kad su se ondje pojavili...no, na žalost, to je bilo sve i pauza od gotovo godine dana...Počeli smo tražiti natjecanja izvan Hrvatske, pa sam ih od tada do danas vodio na ukupno 49 domaćih i međunarodnih (ADCC, BJJ, Grappling, Judo, Ju-Jitsu, SW), od RH, preko Mađarske, Švicarske i Portugala, pa sve do USA...a neke smo i sami u Đakovu organizirali.
Danas to više nije tako, pa u Hrvatskoj jednostavno ne znam na koje bi ih više vodio, kol'ko je turnira... To je ono što je istinski dobro i pozitivno u cijeloj ovoj priči. A termini se uvijek mogu i bolje uskladiti, na tome ćemo poraditi, vodeći računa o terminima natjecanja koja su već tradicionalna... Veći bi problem bio da ih uopće nema.