Sheky, čitao sam biografije klasičnih svjetskih prvaka, zaključno sa Kasparovom, pratim događanja na Linaresu, zanima me šah, i usprkos svemu, bio sam uvjeren da je Kramnik- Ukrajinac. :)10
Hvala što si me ispravio.
Acido, pravo riješenje za bolju koncetraciju je- budi uporan. Igraj šah. Ima dana kad dobijam igrače dosta bolje od sebe, i kad gubim od onih koji ne mogu izdržati 20 poteza sa prvima, nismo u svakom trenutku jednako spremni za igru. Ako baš hoćeš biti bolji, prije nego što sjedneš za kompjuter ili stol, bilo bi dobro napravit lagano zagrijavanje, istezanje, opuštajuće disanje. Igraj kad se osjećaš dobro, ne kad ti je dosadno, pa ti treba neka razbibriga. Šah ljudi koriste kao razbibrigu, ali on to nije.
I u početku, nemoj igrati previše agresivno, brani se, probaj čitati protivnikovu igru, naći njegove greške.
U početku češ gubiti, naravno, isto kao što boksački početnik na sparingu prima više udaraca od iskusnjare. Ali, nemoj odustajati.
Mali hintovi, korisni za početnike:
- igraj kraljev gambit bijelima, kad se braniš od njega, sicilijanka.
- rošada što prije, tako dosta otežavaš protivniku.
- uvijek stavljaj konja ispred lovca ili topa. tako ćeš najprije doći u situaciju da izvršiš dvostruki napad, što je na razini na kojoj ćeš igrati šah preko interneta najčešći način sticanja prednosti.
- ne biraj protivnike. Ja igram na fejsu, chesscube, i nikad ne biram protivnike stavim quickmatch, i koga mi mašina dodijeli. Svaki igrač ima 15 minuta za svoje poteze, što je više nego dovoljno, partije prosječno traju oko 15 minuta ukupno. Moguće je nabiti svoj rejting biranjem slabijih protivnika, ali, tako nećeš igrački napredovati. Treba igrati i protiv slabijih, i protiv jačih i protiv sebi ravnih.
-moja je velika mana što nisam dobro proučio teoriju otvaranja, znam kako se zovu ova glavna, i to je sve. Sa druge strane, nemam nekih izrazitih natjecateljskih ambicija, pa mi je nekako i drago da sam samouk igrač. Na kraju krajeva, otvaranje je bitno, ali, zatvaranje je još bitnije, važno je biti konstantno čvrst, ne dati se uvući u zamke.
Što se kombinatorike i koncetracije tiče, stvari ti stoje ovako: Kasparov je zaista nevjerovatan lik, nevjerovatna mogućnost analitike i kombinatorike, ali, veliki Capablanca, koji je takođe bio samouk igrač, je na pitanje koliko poteza unaprijed "vidi", odgovorio: vidim samo jedan, onaj najbolji.
Broj kombinacija u šahu je ogroman. Neshvatljivo velik. Kažu da je broj različitih legalnih partija 10 na 120, i da je to više od broja atoma u svemiru:)!
I u svakoj od tih kombinacija postoji šansa. Nekad ćeš je vidjeti i iskoristiti, nekad ne.
Sretno.