Meni je problem što sam zapravo puno manje borbi gledao u direktnom prijenosu, tako da sam kod dobrog dijela borbi koje sam vidio ostao zakinut za taj neki faktor neizvjesnosti ishoda, gledao sam snimke.
Kao i većina ljudi ovdje, vjerujem, u direktnom prijenosu sam najviše gledao Mirka. Prikladan termin, besplatno na televiziji, zakon.
Najdraže su mi njegove borbe protiv Minotaura i druga protiv Silve. U meču sa Minotaurom je bio valjda najopasniji MMA borac na svijetu u tom trenutku, izuzetno spreman, brz, jak i eksplozivan, čudo. Cijelu prvu rundu, svih 10 minuta je bio potpuno dominantan, djelovalo je kao da Nogueira nema ama baš nikakve šanse, i da će imati problem da izdrži svih 20 minuta sa Mirkom. Ali, brazilska legenda nije odustajala, uspio je dočekati svoju šansu i iskoristio ju je. Koliko mu je ta pobjeda značila, vidjelo se dobro nakon meča. U drugom meču sa Silvom mi se nije svidio Silvin stav, ponašao se kao da će proći preko Mirka, kao protiv svih onih nedoraslih Japanaca koje su mu stavljali na crtu. Mirko ga je nadigrao u svim segmentima igre, i dosta teško kaznio. Nikad više poslije toga Silva nije bio onako bahat.
Možda najbolja borba koju sam gledao je ipak Shogun vs Henderson, ono je bilo nešto nevjerovatno. A borbi za pamćenje ima dosta:
Gomi vs Pulver, Couture vs Sylvia (Randy me tu baš oduševio), Shogun vs Minotoro, Pettis vs Henderson, dobri su mečevi Edgara i Maynarda, Silve i Rampagea, dobar mi je meč Minotauro vs Couture, Anderson ima nevjerovatan opus, on je definitivno najatraktivniji borac ikad, premda mi je možda najdraže baš ono kad ga je Chonan zavrnuo iz vedra neba. Od friških mečeva super mi je bio Miller vs Lauzon...ima još toga, ali ovo je baš onako iz prve.
Zapravo, kad sve oduzmem i saberem, mislim da Wanderlei ima najveću zbirku odličnih mečeva, neovisno o tome da li je davao ili primao batine, jednostavno, ne sjećam se da je čovjek ušao u ring/kavez, i da na kraju nije ispalo nešto impresivno.
Sa Rampageom, sa Filipovićem, sa Icemanom, sa Hendom, sad ovo zadnje sa Stannom..."ubojica sa sjekirom" je definitivno pravi naziv za njega. Neovisno o tome što mi ne spada u red najdražih boraca, izuzetno cijenim ono što je on dao ovom sportu i publici.